Posted on: 9 decembrie 2021 Posted by: bl291g Comments: 0

Rata dobanzii simpla sau compusa, puterea de cumparare si diversificarea investitiilor sunt concepte care stau la baza mecanismelor care guverneaza unul dintre cele mai importante aspecte ale vietii noastre: cel economic si financiar. Acestea sunt insa concepte despre care stim foarte putin sau deloc, deoarece educatia financiara in Romania este inca un subiect necunoscut.

Cu toate acestea, unele abilitati financiare de baza ar fi de mare ajutor pentru a ne face mai constienti in activitatile zilnice, cum ar fi deschiderea unui cont curent, intelegerea facturilor, obtinerea unui credit ipotecar, gestionarea economiilor. De asemenea, pentru ajutor exista si CSALB in ceea ce priveste aspectele bancare. Cine e CSALB? CSALB este o entitate infiintata ca urmare a unei Directive europene si intermediaza gratuit si in mai putin de trei luni negocierea dintre consumatori si banci sau IFN-uri pentru contractele aflate in derulare. Consumatorii din orice judet al tarii pot trimite cereri catre Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB), completand un formular online direct pe site-ul csalb.ro. Daca banca accepta intrarea in procedura de conciliere/negociere este desemnat un conciliator. CSALB colaboreaza cu 19 conciliatori, dintre cei mai buni specialisti in Drept, cu expertiza in domeniul financiar-bancar. Totul se rezolva amiabil, iar intelegerea partilor are puterea unei hotarari in instanta.

Este posibil sa fim nevoiti sa gestionam activitati importante si decisive pentru bunastarea noastra economica. Dar o putem face pentru o educatie financiara si o pregatire adecvata? Ce se intelege prin educatie financiara?

Educatia financiara este un proces prin care consumatorii si investitorii isi imbunatatesc intelegerea produselor financiare si a conceptelor din spatele acestora. Datorita acesteia, cetatenii inteleg mai bine riscurile si oportunitatile asociate alegerilor financiare, cine le poate oferi sprijin pentru a face aceste alegeri si ce actiuni trebuie intreprinse pentru a-si imbunatati situatia economica. In plus, o educatie financiara solida ii protejeaza pe cetateni in cazul unor crize financiare si ii indreapta catre alegeri mai responsabile.

In general, la cetatenii romani, cu studii superioare, nivelul de alfabetizare financiara atinge apogeul in jurul varstei de 40 de ani si apoi scade. Printre grupurile mai putin competente in probleme financiare se numara, asadar, cei foarte tineri si cei peste 50 de ani. Alfabetizarea economica scazuta a tinerilor ar fi legata de faptul ca, ei par mai putin atenti decat altii la problemele de economisire preventiva si, in general, la problemele pe termen lung.

Femeile sunt, de asemenea, mai putin competente decat barbatii in aceasta cercetare conform studiilor. Vedeti mai multe aici. Iar in randul absolventilor, mai mult de una din trei persoane cunosc conceptele financiare propuse, fata de una din cinci pentru cei cu o calificare educationala medie mai mica.

Consecintele educatiei financiare slabe

Cum afecteaza cunostintele financiare slabe calitatea vietii oamenilor?  Nefamiliarizarea cu aspectele financiare ale vietii genereaza anxietate. Oamenii care au o educatie financiara mai scazuta sunt si cei care declara cel mai mult ca sunt ingrijorati de situatia lor financiara, traind un sentiment de „anxietate financiara”. Din nou, acestia sunt in principal tineri, persoane cu calificari educationale scazute si femei conform statisticilor.

Lipsa unei culturi financiare are implicatii foarte relevante nu numai pentru indivizi si familii, ci si pentru tendintele socio-economice ale intregii tari.