Posted on: 28 mai 2023 Posted by: bss81us71l Comments: 0

Calitatea combustibilului folosit la încălzire dictează gradul de confort pe care îl vei simți în propria locuință, dar și durata de viață a sistemului. Prețul, de foarte multe ori, ne împinge să optăm și pentru combustibili mai puțin calitativi. Totuși, acest lucru atrage de la sine o mulțime de consecințe, consecințe ce se vor face resimțite în viitorul apropiat.

Unul dintre cei mai căutați combustibili ai momentului pe piața din România sunt peleții. Pe cât de căutați sunt, pe atât de mari sunt șansele de a da peste cei contrafăcuți. La ora actuală, în țară, găsești peleți extrem de ușor, lucru ce crește șansele și de a da peste cei contrafăcuți. Vorbim în rândurile ce urmează despre cum să faci diferența între calitatea peleților, întocmai ca un expert.

Cum alegi peleții de calitate? Detalii la care să fii atent

1.    Clasa de calitate

Tot ce ține de calitatea peleților este definit de clasa din care aceștia fac parte. Peleții sunt împărțiți pe 3 clase de calitate, după cum urmează:

  • peleții din clasa de calitate A1

Peleții din clasa de calitate A1 sunt cei de care tu ai nevoie pentru a fi mulțumit. Sunt cei mai calitativi, 100% puri și au o putere calorică formidabilă. Astfel de peleți găsești pe tomibena.ro. Puterea lor calorică este de 4200 kcal/kg, ceea ce înseamnă că ard extrem de bine, mult mai bine decât multe specii de lemn pentru foc.

  • peleții din clasa de calitate A2

Peleții din această clasă de calitate sunt folosiți cu precădere în scop industrial. Adică ard în instalații mari, dar chiar și așa, nu au aceleași proprietăți ca cei din prima clasă de calitate. Ei lasă o cantitate cu mult mai mare de cenușă, iar puterea lor calorică este vizibil mai scăzută. Sunt o alternativă bună la nevoie, însă nu pe termen lung.

  • peleții din clasa de calitate B

Acești peleți sunt un adevărat dezastru pentru instalațiile termice. Sunt plini de impurități, mulți dintre ei conțin chiar și nisip și ai nevoie de o cantitate foarte mare pentru a putea simți un confort termic cât de cât decent în locuința ta. Concret, ar fi bine să îi ocolești mereu.

2.    Puterea calorică

Puterea calorică este influențată de clasa de calitate, dar și de condițiile de depozitare. După cum am enunțat anterior, peleții regăsiți pe tomibena.ro au o putere calorică de 4200 kcal/kg. Această putere calorică este cu mult mai mare decât a multor specii de lemn. Ce înțelegem de aici? Că peleții sunt un excelent înlocuitor pentru lemnele de foc.

Să nu uităm că puterea calorică este influențată și de condițiile de depozitare, implicit de gradul de umiditate pe care peleții îl capătă. Conform experților de la Tomibena, important furnizor de peleți pe piața din România, peleții dau un randament excelent atunci când umiditatea lor este de aproximativ 8-10%.

3.    Prețul

Nimeni nu își dorește să folosească un combustibil de încălzire extrem de scump, oricât de multe avantaje ar prezenta. Partea bună în ceea ce privește peleții este că sunt destul de accesibili la preț. Un sac de peleți de calitate ajunge să coste în medie 30 de lei. Acesta este cazul unui sac de la Tomibena ce are 15 kg.

Cu cât prețul este mai mic, cu atât te poți aștepta la o calitate precară. Dacă alegi să cumperi peleti de vanzare de pe tomibena.ro, să știi că te poți bucura de multe reduceri de preț, care mai de care mai atractive, în funcție de perioada în care faci achiziția. De asemenea, beneficiezi și de transport în cel mai scurt timp direct la tine acasă, oriunde pe teritoriul României.

Cel mai bine, înainte de a cumpăra peleți, este să ceri informații și despre condițiile în care aceștia au fost depozitați. Dacă au fost ținuți într-un mediul umed, este clar că umiditatea lor este mai mare de 10%, ceea ce înseamnă că nu mai dau același randament termic. Cu cât umiditatea este mai mare, cu atât mai mult scade puterea calorică. Ține minte acest lucru.

Acestea fiind spuse, iată cele 3 criterii de bază după care poți achiziționa peleți de oriunde din România, fără a-ți fi frică că ai putea să îi alegi pe cei nepotriviți.