Regiunea Bordeaux din Franta este renumita pentru vinurile produse din strugurii rosii cultivati aici. Procentual 66% sunt Merlot, 22.5% Cabernet Sauvignon, 9.5% Cabernet Franc, iar 2% Carmenere, Malbec si Petit Verdot. Totusi, cultivarea strugurilor Carmenere si Petit Verdot a scazut considerabil in ultimii ani intrucat nu se mai potrivesc la conditiile climatului.
La capitolul struguri albi, cele mai populare soiuri sunt Semillon care reprezinta 47% din totalul strugurilor cultivati aici, Sauvignon Blanc 45%, Muscadelle 5% si Colombard, Merlot Blanc, Sauvignon Gris si Ugni Blanc 2%.
Vinurile de Bordeaux ascund calitati ale mai multor soiuri de struguri. De exemplu, vinul rosu produs in aceasta regiune insumeaza 25% din cantitatea totala produsa in Franta. De obicei sunt obtinute dintr-un amestec de Cabernet Sauvignon, Merlot si Cabernet Franc. Si vinurile albe produse in Bordeaux sunt populare, fiind de obicei un mix intre Semillon si Sauvignon Blanc, prezentand arome fructate.
O alta atractie a regiunii Bordeaux sunt vinurile de desert Sauternes. Strugurii afectati de putregaiul cenusiu dau viata unor vinuri dulci, cu o concentratie ridicata de alcool.
De asemenea, cu toate ca sunt foarte rare, vinurile rosé chiar exista si sunt obtinute, de regula, din amestecul unor struguri precum Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot si Carmenere.
Cabernet Sauvignon sunt vinuri apreciate datorita aromelor ierboase, notelor de stejar si concentratiei ridicate de taninuri, fiind un candidat ideal pentru invechire la sticla. Vinurile obtinute din struguri de Merlot sunt la fel de populare si pot fi consumate proaspete. Se remarca prin aromele de prune si pentru faptul ca sunt usor de consumat.
Impatimtii vinurilor rosii se pot orienta catre cele autentice romanesti produse la Crama Budureasca. Zona viticola care gazduieste Crama Budureasca, Dealu Mare, este bine cunoscuta pentru calitatea vinurilor produse din strugurii cultivati aici. Pentru a atinge o asemenea performanta este important solul, clima, altitudinea, dar si priceperea podgorenilor si a oenologului.
Cabernet Sauvignon din gama Budureasca Clasic este un vin de inalta calitate care se remarca prin culoarea sa rosu rubiniu. Cucereste prin aromele de fructe de padure, notele erbacee, este corpolent, rotund, complex si echilibrat. Prin gustul sau aminteste de murele proaspat culese, avand note subtile de piper negru. Este versatil, astfel ca poate fi consumat alaturi de branzeturi maturate, dar si diferite fripturi din carne de porc sau vita, indiferent de modul in care este gatita. Pentru ca toate calitatile sale sa fie evidentiate se recomanda servirea la o temperatura intre 16 si 18 grade.
Merlot din gama Budureasca Premium este un alt vin rosu de calitate care merita descoperit de catre impatimitii acestei bauturi. Culoarea rubiniu inchis este in armonie deplina cu gustul intens de fructe de padure si cirese amare, avand taninuri moi, dar bine conturate. Datorita concentratiei reduse de taninuri, acest vin se poate consuma alaturi de mai multe preparate, inclusiv cele din carnuri usoare. Totusi, pentru ca toate calitatile sale sa fie evidentiate se recomanda servirea la o temperatura intre 16 si 18 grade.
Si Feteasca Neagra din gama Origini este un vin care poate cuceri pe oricine datorita culorii sale rosu cu reflexii violacee si aromelor intense de fructe de padure si condimente fine, specifice unui vin de clasa obtinut din struguri de Feteasca Neagra. Gustul intens de fructe rosii este bine pus in valoare de corpolenta si de taninurile moi. Aciditatea este buna, iar acest vin prezinta un bogat potential de invechire in sticla. Poate fi consumat alaturi de preparate din carne de vita, berbec sau vanat, dar si multe alte preparate din carne, inclusiv cele picante. Pentru evidentierea tuturor calitatilor sale se recomanda servirea sa la o temperatura intre 18 si 20 de grade.