Hemoroizii sunt venele umflate si inflamate din jurul anusului sau din interiorul rectului. Rectul este ultima parte a intestinului gros care duce la anus. Anusul este la capatul tubului digestiv unde continutul intestinal paraseste corpul.
Hemoroizii externi sunt localizati sub pielea din jurul anusului.
Hemoroizii interni sau prolaps, se dezvolta in rect inferior si se pot exterioriza prin anus. Hemoroizii prolaps aflati in stare grava se pot exterioriza permanent si necesita tratament.
Care sunt simptomele hemoroizilor?
Cea mai comuna manifestare a hemoroizilror interni este sangele rosu aprins pe scaun, pe hartia igienica sau in vasul de toaleta dupa un scaun. Hemoroizii prolaps de multe ori cauzeaza durere, disconfort si prurit anal.
In cazul hemoroizilor externi se formeaza cheaguri de sange. Un cheag de sange intr-o vena se numeste tromboza.
Hemoroizii externi trombozati provoaca sangerare, inflamatie dureroasa sau un nodul dur in jurul anusului. In cazul in care un cheag de sange se dizolva, pielea poate deveni iritata. Hemoroizii nu sunt periculosi iar simptomele dispar de obicei in cateva zile, insa unele persoane care au hemoroizi nu au niciodata simptome.
Care sunt cauzele hemoroizilor?
Multi factori provoaca umflarea venelor anale sau rectale si astfel aparitia hemoroizilor.
– constipatia cronica si diareea;
– lipsa fibrelor din alimentatie;
– slabirea tesutului conjunctiv in rect si anus, care apare odata cu varsta;
– sarcina poate provoca hemoroizi prin cresterea presiunii in abdomen, care poate mari venele rectului inferior si anus, insa in aceasta situatie, hemoroizii dispar imediat dupa nastere.
Diagnostic hemoroizi
Medicul proctolog va examina anusul si rectul pentru a determina daca o persoana are sau nu hemoroizi. Simptomele hemoroizilor sunt similare cu simptomele altor probleme anorectale, cum ar fi fisuri anale, abcese, negi si polipi.
Sangerarea poate fi o manifestare a altor boli digestive, inclusiv cancerul colorectal, de aceea este nevoie de o evaluare serioasa efectuata de un medic specialist.
Tratament hemoroizi
O dieta bogata in fibre si schimbarea stilului de viata, reduc foarte mult umflarea venelor si amelioreaza simptomele hemoroizilor. Fibra este o substanta care se gaseste in plante. Corpul uman nu poate digera fibre, dar acestea ajuta la imbunatatirea digestiei si previne constipatia. Surse bune de fibre sunt fructele, legumele si cerealele integrale.
Daca tratamentele la domiciliu nu amelioreaza simptomele, atunci este nevoie de tratamente medicale. Tratamentele ambulatorii pot fi efectuate in cabinetul unui medic cu tehnologie adecvata: scleroterapie, coagulare in infrarosu, laser, etc.
Hemoroizii externi mari sau hemoroizii interni, care nu raspund la alte tratamente pot fi indepartati chirurgical.