Posted on: 3 septembrie 2021 Posted by: Estrada Comments: 0

Nu toati ochelarii sunt la fel, chiar daca ramele sunt aproape asemanatoare si doua lentile sunt intotdeauna incorporate. Pot fi utilizate diferite tipuri de ochelari in functie de tipul si severitatea defectului vizual si de dorintele individuale ale purtatorului.

Exista ochelari ce corecteaza doar un tip de vedere. Altii au campuri vizuale diferite si pot astfel corecta vederea de aproape si de departe. Unele perechi de ochelari sunt doar pentru a citi, iar altele sunt facute pentru stresul extrem al sportului. Selectia de ochelari este imensa!

Ochelarii monofocali sunt mai bine cunoscuti sub numele de „ochelari pentru vedere permanenti“. Sunt disponibili sub forma de ochelari de distanta si ochelari de apropiere – in functie de dorinta purtatorului. Acestia sunt facuti pentru miopie, hipermetropie sau astigmatism. Acestia corecteaza deficienta vizuala respectiva si sunt de obicei purtati continuu.

Situatia este diferita cu asa-numitii ochelari de lectura . Acestia sunt utilizati atunci cand se sufera de o presbiopie care impiedica vederea in apropiere. Ochelarii de lectura corecteaza acest lucru, dar se se poarta doar atunci cand problema este cu vederea din apropiere, ca de exemplu in timpul cititului.

Daca exista mai multe deficiente de vedere in acelasi timp, de exemplu miopie in legatura cu hipermetropie, ochelarii monofocali nu sunt suficienti. In acest caz, este necesar sa se utilizeze mai multi ochelari monofocali – o pereche pentru aproapiere si una pentru departe. Acesta este singurul mod de a corecta vederea la toate distantele. Alternativ, pot fi folositi si ochelari multifocali . Acestia includ ochelari bifocali si ochelarii multifocali.

Exista ochelari de lectura si ochelari de distanta 2 in 1- acestia sunt ochelarii bifocali .Diferitele niveluri de vedere sunt clar delimitate si separate printr-o linie clar vizibila. Cu aceste lentile, nu este nevoie de a comuta constant intre diferiti ochelari monofocali.

Ochelarii cu filtru de lumina albastra sunt deosebit de utili daca se lucreaza mult la computer . Deoarece ecranele (inclusiv cele ale smartphone-urilor sau tabletelor) emit lumina vizibila albastru-violet cu energie ridicata sau lumina HEV pe scurt. Corneea si lentila ochiului cu greu pot absorbi aceasta lumina, astfel incat sa ajunga la retina aproape necontrolat. Simptomele congestiei cauzate de lumina HEV pot include ochi uscati, oboseala, dureri de cap si vedere incetosata. Deoarece lumina albastru-violet da corpului impresia de lumina naturala, provoaca si dificultati de adormire si / sau tulburari de somn la unii oameni.

Cu un strat filtrant de lumina albastra pe ochelari, ochii sunt protejati de lumina HEV. Acest lucru permite lucrul relaxat la computer sidesigur, ofera purtatorului o seara relaxanta in fata televizorului. Acoperirea cu filtru de lumina albastra poate fi aplicata pe diferite sticle . De asemenea, se poate corecta ametropia cu ochelari cu filtru de lumina albastra.

Exista foarte multe tipuri de ochelari pe langa acestea, dar cel mai indicat sfat este de a merge intr-un magazin ochelari si a face alegerea potrivita.