Unul dintre cele mai importante lucruri legate de cumpararea unui tensiometru este fiabilitatea rezultatelor. Pentru a elimina fabricarea si vanzarea dispozitivelor defecte, un standard european (CE), guverneaza introducerea lor pe piata. Numai marcajul CE este obligatoriu. Dovedeste ca producatorul respecta metodele de fabricatie recomandate: verificati daca acesta apare pe ambalaj sau pe produsul insusi. Producatorii specifica, de asemenea, orice alta validare sau certificare neobligatorie („ESH validat clinic”, „Sigiliul clinic”, „ISO validat”). Pana in 2012, Agentia Nationala pentru Siguranta Medicamentelor si Produselor de Sanatate (ANSM) a difuzat o lista a tensiometrelor recomandate publicului larg, pe care o actualizeaza si o include acum intr-o lista mult mai mare de produse. Iata cateva criterii pentru a alege tensiometre bune.
Confort in utilizarea tensiometrului
Cu cat monitorul tensiunii arteriale alegeti sa il utilizati mai simplu, cu atat veti face masuratori mai bune, care necesita calm si relaxare. Indiferent daca este vorba de pornire sau pornire a masurarii tensiunii, butoanele mari de pe cutie vor simplifica procesul. Idem pentru ecran: cu cat este mai mare, cu atat rezultatele sunt mai lizibile si mai structurate. Facilitatea utilizatorului poate fi, de asemenea, imbunatatita in functie de timpul necesar (pana la patruzeci de secunde, dispozitivul este considerat a fi rapid), de zgomotul emis, dar si de modurile disponibile, unele efectuand in special trei masuratori consecutive. Automat (posibil cu calculul media). Uneori este posibil sa setati una sau mai multe alarme, pentru a nu uita sa va luati tensiunea arteriala .De asemenea, nu neglijati dimensiunea si greutatea echipamentului daca trebuie sa calatoriti. Un model de incheietura, mai usor si adesea adapostit intr-o cutie mica, va fi mai usor de transportat. Pentru monitoarele cu tensiune arteriala mai grea, verificati daca este prevazut un capac, acesta va facilita transportul si depozitarea.
Detectori si indicatori diversi
Toate modelele ofera semnalizare care va ghideaza pentru o utilizare buna. Multe sunt echipate cu detectoare ale pozitiei corecte a dispozitivului, banderole necorespunzatoare sau miscare sau vorbire in timpul prinderii. Simbolurile conexe apar pe ecran pentru a va ajuta sa intelegeti mult mai bine si m ai clar ce nu este in regula. La fel, unele monitoare de tensiune care detecteaza o masurare eronata avertizeaza utilizatorul. Pot fi furnizate si alte informatii (scurgeri ale camerei de aer, baterii introduse incorect, eroare de conectare, imbracaminte care interfereaza cu manseta). Cu toate acestea, aveti grija: cu cat sunt mai multi detectoare, cu atat mai sensibile devin tensiometrele; masurarea, care a devenit complexa, va trebui repetata de mai multe ori. Pentru a clarifica citirea rezultatului in mod corect, unele aplicatii ofera coduri de culoare cu sfaturi (verde: normal, portocaliu: inalt, rosu: foarte mare). Aceste indicatii trebuie citite cu atentie, aceeasi lectura fiind interpretata diferit in functie de profilul medical al persoanei care ia tensiunea arteriala. Numai medicul va sti sa va analizeze corect numerele. Daca doriti sa va monitorizati ritmul cardiac, pe langa preluarea pulsului pe toate masinile, este uneori disponibil un detector de aritmie. O pictograma clipeste intermitent pentru a va avertiza ca au fost detectate una sau mai multe miscari neregulate.