Posted on: 16 martie 2022 Posted by: bl291g Comments: 0

Este bine cunoscut faptul ca lupta impotriva rozatoarelor dintr-o ferma este o activitate foarte importanta pentru mentinerea unui nivel ridicat de igiena si pentru reducerea riscului asociat introducerii si intretinerii unor agenti patogeni la porc de catre rozatoare. Cu toate acestea, in practica zilnica, combaterea rozatoarelor este o activitate care este adesea uitata, sau care se desfasoara cu putina regularitate. Consecintele acestei lipse de atentie pot fi grave. O firma de deratizare, precum Compania DDD, ne poate ajuta in acets sensa. Firma este acreditata CEPA, ceea ce ofera siguranta unui serviciu riguros si de inalta calitate. Firma asigfura ulterior si servicii de dezinfectie. De asemenea, daca nu aveti probleme cu rozatoarele, insa trebuie sa faceti fata unei probleme legate de gandaci, atunci Compania DDD va ofera servicii de dezinsectie. Dar de ce rozatoarele sunt asa de periculoase intr-o ferma?

Deteriorarea structurilor

Prezenta rozatoarelor in ferma este o amenintare serioasa pentru cladiri, in special pentru materialele de izolare. Cele mai frecvente materiale folosite in acest scop, respectiv spumele si fibrele de sticla, sunt “apreciate” de rozatoare si sunt primele care sufera daune grave in cazul unor infestari puternice. Acest prejudiciu se poate traduce in sume colosale, care se adauga la deteriorarea sistemelor electrice din cauza distrugerii firelor de catre rozatoare, provocand caderi de tensiune, disfunctionalitati, iar in cazuri grave chiar incendii din cauza scurtcircuitelor.

Hrana destinata porcilor, dar consumata de rozatoare

Aspectele legate de accesul rozatoarelor la hrana porcilor sunt extrem de importante, intrucat furajele contaminate cu fecale si urina de rozatoare este adesea principalul mijloc de infectie pentru porcii care o ingereaza. Este suficient sa spunem ca un singur sobolan este capabil sa contamineze de 10 ori cantitatea de hrana pe care o poate ingera, tocmai prin fecale, urina si blana. Amploarea problemei este enorma, deoarece fiecare sobolan produce 25.000 de excremente pe an, iar un soarece 17.000.

Biosecuritate

Soarecii sunt recunoscuti ca purtatori ai aproximativ 45 de agenti etiologici diferiti, inclusiv Salmonella, Pasteurella, Leptospira, Brachyspira, Trichinella, Toxoplasma, Erysipelothrix rhusiopathiae (malrosso) si virusul encefalomiocarditei. Rolul lor, insa, nu este doar acela de a fi gazde ale unora dintre acesti agenti patogeni, ci si acela de a disemina patologiile porcilor prin murdarirea picioarelor si a blanii cu matrice infectata, de exemplu cu fecalele porcilor insisi. In plus, rozatoarele reprezinta o atractie puternica pentru pradatorii salbatici precum pasarile de prada, vulpile, dar si pisicile si cainii, care la randul lor pot contribui la raspandirea infectiei. De aceea, un protocol de siguranta nu va fi niciodata suficient daca nu luati in considerare un plan intens de combatere a rozatoarelor cu ajutorul unei firme precum Compania DDD.

Pasi fundamentali pentru lupta impotriva rozatoarelor

O buna dezinfectare a mediului evident nu este suficienta de la sine pentru a lupta impotriva rozatoarelor, dar ajuta foarte mult in gestionarea acestora. Din acest motiv, prezenta unei colonii de rozatoare nu sugereaza neaparat o dezinfectie slaba, deoarece este strans corelata cu ingrijirea deficitara a mediului. In acest sens, este esentiala indepartarea continua si constanta a materialului pe care rozatoarele il pot folosi pentru a-si construi cuiburile. Totusi, apelati la o firma precum Compania DDD pentru a face dezinsectia corespunzator, ulteior fiind necesara o dezinfectie.

Ca un ultim sfat, se subliniază importanța continuării verificării periodice pentru a reduce riscul ca colonia să revină la repopulare, anulând astfel eforturile inițiale.