Posted on: 9 aprilie 2021 Posted by: brz180k18 Comments: 0
brad de craciun si petrecere

Maramuresul, ca zona, este o oaza de rasfat si imbiere a sufletelor ce pastreaza autenticitatea traditionala. Un cadru desprins din basme ii asteapta pe cei care doresc sa paseasca pe acest plai mioritic incarcat cu frenezie. Peste aceasta intindere minunata zapada pufoasa se asterne lin printre copacii cristalini si case din care fumul inca mai serpuieste spre cer. Aici tot decorul pregatit de natura creeaza o ambianta unica din care nu poate lipsi un brad de craciun artificial, frumos decorat cu elemente traditionale romanesti. Toate obiceiurile si traditiile prezente aici reprezinta un punct de atractie, an de an tot mai multi oameni cautand sa petreaca sarbatorile de iarna pe aceste minunate meleaguri.

Cand te gandesti la petrecerea de Craciun, te gandesti la placerea de a fi cuprins de o atmosfera exuberanta, pe care o porti cu tine la biserica, la colindat, la impodobit brad de craciun, la reuniunile familiare sau printre multimile de oameni, deci pretutindeni.


Accent pus pe brad de craciun si foc

In Maramures spiritul Craciunului infiripa elemente cu o incarcatura emotionala aparte, unde parca simti ca Dumnezeu a zamislit un cadru fin, desprins din rai. Craciunul uneste datini, uneste suflete si intregeste cadranul ce leaga cerul de pamanat prin credinta si fapte bune. Luminitele jucause, jocul in zapada si vinul fiert anima atmosfera din jurul focului de tabara.

Cetina este elementul de legatura cu sintagma alegorica ”langa brad si langa foc”, bradul de craciun fiind amplasat primordial in apropierea sobei sau a semineului, acest ambiental creat imbinand lumina credintei cu bradul cel vesnic verde. Astfel spus, prin nasterea Domnului Sfant a patruns in lume lumina credintei intru vesnicie.

Decoruri autentice de Craciun

Sarbatorile de iarna au un aer aparte aici, prin impodobirea frumos armonizata a casei si prin obiceiurile memorabile. Se poarta straie traditionale, se poarta elemente de arta populara, stergare pe pereti si mese frumos ornamentate, traistute colorate si alai mare pornit la colinda prin sat.

In arta populara, un brad de craciun finalizat autentic cuprindea o incarcatura de simboluri traditionale brodate pe panglici jucause ce siruiau printre crengile de brad, globuri faurite si desenate manual, ingeri si alte podoabe manual lucrate.

Bradul de craciun era postat pe un covor traditional sau o blana pufoasa in Ajunul Craciunului. Oamenii mestereau impodobirea acestuia imbracati in straie traditionale, iar pe-nserate se strangeau in alai mare sa merga sa vesteasca nasterea din casa-n casa, prin colinda rasunatoare. Un moment special al mersului la colindat tine de poftirea colindatorilor in casa si cinstirea acestora cu meride si bauturi autentice, acest act de generozitate manifestat de credinta fiind un imbold prielnic pentru copii.

In unele zone din Maramures, la slujba Craciunului din biserica, este nelipsita sceneta nasterii Domnului Isus, unde mai multi protagonisti interpretau rolul personajelor biblice cu mare bucurie, iar privirile participantilor erau insufletite de atmosfera de sarbatoare incantatoare.

Luminite, lumanari, coronite de brad, aranjamente pentru mese si alte elemente decorative mai actuale se folosesc pentru a infrumuseta locuinta in Maramures, insa accentul special este dat de folosirea motivelor brodate, a pieselor sculptate, a lumanarilor de ceara naturala si tot ce tine de simbolul traditional specific zonei.

Bucate traditionale

Zona Maramuresului este vestita pentru traditii, iar bucatele gustoase specifice aduc o nota distinsa acestor meleaguri. Cine se incumeta sa petreaca Craciunul in Maramures va fi primit cu mare festin. Atmosfera destinsa si voia buna insotesc petrecerea imbelsugata, iar focul aprins in vatra pe-nserate creeaza o imagine imbietoare. In multe gospodarii, focul este aprins afara.

O pata de culoare cuprinde vazduhul in marea fascinanta de zapada, iar daca mai si ninge, mare bucurie se revarsa in sufletele privitorilor. Focul e viu, insufletit si imprastie miros de sarbatoare pe cararile argintate. Bucatele pregatite de maini imdemanatice sunt frumos aranjate pe mese, dintre acestea nu lipsesc sarmalele, carnatii de casa, jumari, slanina, sorici si tuica de casa. Pregatirea bunatatilor se face in casa alaturi de cozonacii si alte prajituri specifice zonei.

Muzica si voie buna

Frumoasa vreme de petrecut, invaluita cu obiceiuri si ospitalitate primeneste oricui. Pe langa ambientul frumos decorat cu stergare traditionale, pe langa brad de craciun si festin, muzica si voia buna completeaza intr-un mod armonios povestea de basm. Repertoriul traditional cu colide si muzica populara imbie la hore si distractie cat cuprinde. Intreaga atmosfera aminteste de Craciunul de altadata, cu nameti de zapada, colinde si povesti la gura sobei. Toata splendoarea se revarsa in suflet cu mare primenire.

Plimbari memoriale

In toata aceasta oaza de relaxare, traseul cu mocanita prin Valea Vaserului iarna, este musai. Slendoarea argintie si zapada asezata pe creste, copaci si vai intinse va bucura privirea calatorilor pe un traseu cu o lungime de 21 km, unde doar natura salbatica atinsa de fulgii de zapada dezvaluie peisaje de vis.

In pragul sarbatorilor de iarna pot fi vizitate si o serie de manastiri din zona, muzeul etnografic in care se gasesc expuse obiceiuri si traditii alaturi de semnificatia acestora, cimitirul vesel din Sapanta, dar sa nu uitam de colinele inzapezite care asteapta o tura de sanius sau o bataie cu bulgari înainte de a intra în casa și a impodobi un brad de crăciun.