Posted on: 4 august 2021 Posted by: andreea Comments: 0
avocat Iasi

Atunci cand ai muncit o viata intreaga si ai reusit sa achizitionezi diferite proprietati valoroase, cu siguranta iti doresti ca, atunci cand nu vei mai fi, acestea sa ajunga in posesia persoanelor dragi, cu care ai avut o relatie mai apropiata si pe care le apreciezi cel mai mult.

Pentru a te asigura ca asa stau lucrurile, este necesar sa apelezi, daca esti din regiunea Moldovei, la ajutorul unui avocat Iasi ca avocatiasiduhnea.ro. Acesta iti poate prezenta optiunile pe care le ai la dispozitie pentru transmiterea patrimoniului.

Conform legislatiei romanesti, exista doua tipuri principale de mosteniri: legala si testamentara.

Ce este mostenirea legala?

Patrimoniile defunctilor se impart in conformitate cu regulile mostenirii legale atunci cand nu exista un testament intocmit in prealabil. Conform prevederilor legii romanesti actuale, mostenirea se cuvine sotului supravietuitor si rudelor defunctului, si anume descendentilor, ascendentilor si colateralilor acestuia, dupa caz.

Descendentii si ascendentii au vocatie la mostenire indiferent de gradul de rudenie cu defunctul, iar colateralii numai pana la gradul al patrulea inclusiv. Fiecare situatie concreta poate fi lamurita de un avocat din Iasi specializat in probleme de succesiune.

In lipsa mostenitorilor legali sau testamentari, patrimoniul se transmite comunei, orasului sau, dupa caz, municipiului in a carui raza teritoriala se afla bunurile la data deschiderii mostenirii.

Mostenirea testamentara 

Un testament este un act unilateral, personal, prin care o persoana, numita testator, da dispozitii pentru momentul in care nu va mai fi in viata, cu privire la impartirea averii sale si, uneori, si la alte aspecte, precum organizarea funeraliilor.

Asa cum iti poate explica un avocat din Iasi, un testament poate fi de doua feluri, in functie de modalitatea de intocmire: in forma autentica sau in forma olografa. Cel olograf este un act juridic incheiat prin scrierea sa de mana de catre testator, care il dateaza si semneaza, fara a mai fi necesare alte formalitati.

Un testament in forma autentica, in schimb, indeplineste si conditia autentificarii la un notar si astfel, ofera o serie de beneficii. Este vorba despre faptul ca permite stabilirea clara, fara dubii, a vointei testatorului si se bucura de forta probanta a actelor autentice. Astfel, contestarea lui devine mult mai dificila.

Un exemplar al unui astfel de act autentificat este pastrat in permanenta in arhiva biroului notarial sau a camerei notarilor, astfel incat nu poate fi sustras, ascuns sau distrus de catre nicio persoana interesata. Daca un alt exemplar a disparut, atunci poate fi obtinut un duplicat sau poate fi reconstituit in conditiile prevazute de lege.

Ce poate sa prevada un testament?

Un avocat din Iasi specializat in mosteniri si acte de succesiune iti poate explica faptul ca un testament poate contine unul sau mai multe legate, adica dispozitii prin care testatorul dispune asupra bunurilor sale.

Exista, de pilda, legate universale, atunci cand se dispune ca totalitatea bunurilor mobile si imobile ale testatorului sa revina uneia sau mai multor persoane. Exista, de asemenea, legate cu titlu universal, prin care testatorul dispune ca numai o parte din bunurile sale sa revina uneia sau mai multor persoane.

In fine, exista si legate cu titlu particular, prin care testatorul dispune asupra unor bunuri individuale, identificate ca atare in cuprinsul actului. Poate fi, de exemplu, vorba de o anumita proprietate imobila sau de o alta succesiune.

O succesiune are multiple alte aspecte, referitoare de pilda la posibilitatea pierderii dreptului la mostenire sau la renuntarea la mostenire. Acestea pot fi descifrate doar cu sprijinul unui avocat din Iasi, care se va convinge daca legea este deplin respectata.

Fie ca doresti sa te asiguri ca bunurile tale vor avea destinatia pe care o doresti, fie ca vrei sa afli daca ai sau nu dreptul la o anumita mostenire, apeleaza cu incredere la serviciile unui avocat Iasi specializat in Dreptul familiei!