Posted on: 21 ianuarie 2021 Posted by: dca Comments: 0

Vopsirea electrostatică este un proces de utilizare a unui câmp magnetic pentru aplicarea vopselei pe metale și diferite tipuri de materiale plastice. Se bazează pe principiul că „contrariile se atrag”. Dând obiectului care urmează să fie vopsit o sarcină negativă și vopselei o sarcină pozitivă, se creează atracția și rezultatul este un finisaj durabil, neted și dur care colorează suprafața. Tot mai multe companii din domeniul confecții metalice, inclusiv Analko, au adoptat această tehnică.

Avantajele vopsirii în câmp electrostatic

Majoritatea oamenilor au experimentat electricitate statică în timp ce trec pe un covor și apoi ating metalul. Șocul se produce deoarece frecarea între pantofi și covor ajută la formarea unei sarcini electrice în corp. Atunci când un obiect metalic împământat este atins, descărcarea electrică rezultată provoacă un șoc electric. Un câmp electrostatic este similar cu un câmp magnetic tipic, deoarece atunci când un obiect devine încărcat creează un câmp electrostatic. Dacă obiectul are un exces în numărul de electroni, se consideră că este încărcat negativ. Dacă obiectul are mai puțini electroni decât mediul său, acesta este încărcat pozitiv. Două obiecte electrostatice care au particule încărcate în mod opus vor fi apoi atrase una de cealaltă. Acesta este conceptul din spatele vopsirii electrostatice.

În vopsirea electrostatică, elementul care urmează să fie vopsit primește o încărcare negativă de la un electrod încărcat negativ, care arată similar cu un cablu al bateriei. Vopseaua are o încărcare pozitivă și se pulverizează folosind o duză rotativă. Sarcinile pozitive și negative atrag vopseaua ca un magnet, pe suprafața metalică. Vopseaua caută obiecte împământate și se pliază perfect pe obiectul vopsit. Acest lucru se întâmplă deoarece atracția dintre sarcinile opuse este atât de puternică încât sarcina va atrage vopseaua în jurul obiectului, acoperind complet suprafața. Vopseaua este atrasă în mod static de metal din toate direcțiile, astfel încât acoperă orice denivelări. Imaginează-ți cum ar putea funcționa acest lucru când vopsești un gard de fier forjat, de exemplu. Vopseaua ar fi pulverizată și s-ar fixa perfect , singură, pe ambele părți ale gardului.

Vopsirea electrostatică are multe avantaje. Finisajul este placat datorită câmpului electromagnetic. Oferă un finisaj neted și dur. Grosimea vopselei este ușor de controlat. Este rentabilă, deoarece economisește atât vopsea, cât și timp. Este foarte curată, deoarece nu există pulverizare excesivă sau stropire și aplicația este uniformă. Suprafața obiectului vopsit este igienică, deoarece este neporoasă și este impermeabilă la substanțele chimice utilizate pentru curățare. Acestea sunt cele mai importante motive pentru care foarte mulți clienți apelează la o vopsitorie in camp electrostatic.

Vopsirea electrostatică este o metodă foarte eficientă, rentabilă și curată de vopsire. Poate fi utilizată pe suprafețe conductoare și oferă un finisaj neted. Produce o acoperire puternică și durabilă, care va rezista în anii următori. Acest proces este folosit în fabrici de mulți ani. Dar odată cu proiectarea și dezvoltarea unităților mobile de vopsire, vopselele și lacurile pot fi acum aplicate electrostatic în aproape orice locație. Profesioniștii în vopsire te pot ajuta să profiți de această metodă de vopsire pentru casa și curtea ta, dar și pentru mașini sau alte obiecte metalice.