
Coroanele dentare sunt proteze fixe sub formă de capace care refac forma anatomică a dintelui, mestecat și funcțiile estetice ale țesuturilor dentare dure distruse sever. La fabricarea lor în laboratorul dentar se folosesc diverse materiale sau combinații ale acestora. Au o istorie lungă de utilizare în stomatologie, iar prima mențiune datează din secolul al XVIII-lea.
O coroana dentară ceramică oferă cea mai înaltă estetică, datorită absenței metalului și proprietăților materialelor comparabile cu cele ale țesuturilor dentare naturale (variație în gradul de transparență), capacitatea de a crea orice opțiuni de culoare și caracteristici structurale individuale.
Coroana dentară din metal
Anterior, o coroană din metal era plasată pe un dinte pentru că nu exista altă alternativă. Dar proprietățile sale estetice lăsau mult de dorit. Din fericire, datorită tehnologiei moderne, metalul este folosit doar ca bază, care este ascuns de o acoperire apropiată ca culoarea smalțului.
Coroana dentară metalo-plastic
Cea mai ieftină opțiune pentru coroane sunt produsele metalice acoperite cu plastic. Cu toate acestea, au o durată de valabilitate de aproximativ 5 ani. Dintre dezavantaje se poate enumera durata scurtă de viață, rezistența scăzută, susceptibilitate la colorare, posibilitatea unei biocompatibilități slabe cu țesutul gingival.
Coroana dentară metalo-ceramică
Coroanele dentare metalo-ceramice sunt mai grele decât produsele cu suprafață din plastic. În primul rând, baza lor este un aliaj medical. Poate include crom, cobalt, nichel și metale prețioase. Un dinte natural turnat este ascuns sub o „cutie” din metal medical sau prețios, pe care se aplică mai multe straturi de compoziție ceramică. Aspectele pozitive ale instalării unor astfel de structuri sunt suprafața ceramică care este mai apropiată de culoarea smalțului, compatibilitate mai mare a materialelor cu țesuturile corpului, durata de viață de aproximativ 10 ani sau mai mult.
Aici merită spus despre culoare și biocompatibilitate. Aceste caracteristici sunt adevărate numai dacă coroana este realizată cu înaltă calitate și folosind aliaje de metale prețioase. O altă bază poate apărea prin ceramică și poate provoca un gust neplăcut dacă stratul este deteriorat. În plus, o reacție alergică individuală a pacientului nu poate fi exclusă.
Coroana dentară din compozit metalic
Coroanele metalo-compozite sunt similare ca structură cu coroanele metalo-ceramice și diferă doar prin compoziția acoperirii, care este un material fotopolimer. Printre avantaje pot fi enumerate baza mai subțire, culoarea mai naturală, mai multe opțiuni de instalare, poate fi plasat pe un implant. Proprietățile materialului compozit permit utilizarea unei baze metalice mai subțiri care nu se vede prin stratul fotopolimer. Drept urmare, subțierea cadrului și flexibilitatea fotopolimerului fac posibilă plasarea unei coroane pe orice dinte: un incisiv, un canin, un molar și chiar un implant. Acesta din urmă este deosebit de important, deoarece după implantare, organismul are nevoie de timp pentru a se grefa.
Coroana dentară ceramică
Tipurile de coroane de mai sus au un dezavantaj comun – prezența unei baze metalice. Proprietățile lor negative se manifestă în moduri diferite: metalul este translucid, acoperirea se crapă pe el, are loc o reacție alergică. Tehnologiile moderne au oferit lumii coroane dentare fără metal, precum coroana dentară ceramică. Coroanele din ceramică integrală fără cadru metalic arată cel mai natural. Ceramica transmite lumina prin ea însăși și este aproape imposibil de distins de smalț. Principalele calități pozitive ale designului: aspectul estetic, hipoalergenicitate. Sunt perfecte pentru pacienții al căror corp reacționează negativ la un corp străin metalic. O coroană dentară ceramică poate acoperi chiar și un „dinte viu” cu pulpă.