Posted on: 9 august 2020 Posted by: Estrada Comments: 0

Hoverboard-ul a fost inițial un obiect fictiv, o anticipare cinematografică futuristă a unui scuter evoluat, lipsit de roți și permițând deplasarea plutind cu câțiva centimetri deasupra solului prin levitație sau levitație electromagnetică. El apare în atenția publicului larg pentru prima dată în filmul „Înapoi în viitor 2”

În viața reală și în urmă filmului, mai multe companii au cercetat și au dezvoltat diverse prototipuri care s-au apropiat de conceptul inițial. Apoi, multe companii comerciale au dezvoltat modele de giropozi fără ghidon și cu roți sub denumirea generică de hoverboard.

Un obiect de ficțiune creat inițial pentru filmele lui Robert Zemeckis „Înapoi în viitor”, hoverboard-ul manipulat de Michael J. Fox este simulat pentru filmare folosind un sistem de cabluri și alte tehnici mecanice. În filme, se explică că nu funcționează pe apă, iar această proprietate se găsește în hoverboard-ul folosit în jocul video „Unreal Tournament 3”, unde nu funcționează și pe apă și funcționează prin alunecare.

hoverboard smartbalance

Filmul „Back to the Future 2” prezintă și o variantă a hoverboard-ului numită „Pit Bull”. Folosit de Griff Tannen, această versiune este echipată cu mici propulsoare care fac placă să fie autonomă.

Aplicație reală

În octombrie 2011, în cadrul festivalului științific, o echipă de cercetători francezi de la Universitatea Paris-Diderot (laboratorul MPQ-CNRS) a prezentat un hoverboard supraconductor numit Magsurf. Patinele care conține elementele supraconductoare (YBCO) răcite cu azot lichid levitează pe 5 metri de șînă de magneți foarte puternici (NdFeB). S-a utilizat tehnologia de levitație cu supraconductori și tehnologia de ancorare a vortexului. Acest hoverboard, construit în scopuri educaționale, arată un efect vizual și jucăuș al fizicii cuantice, al supraconductivității.

Pe 25 iunie 2015, compania japoneză Lexus a publicat un scurt videoclip care arată un prototip Hoverboard în poziție. Cu toate acestea, este o tehnologie care utilizează supraconductivitatea și, prin urmare, poate funcționa doar într-o zonă amenajată în acest . Pe 23 decembrie 2015, Arca Space Corporation a anunțat comercializarea primului hoverboard funcțional. Numele său este ArcaBoard, este format din 36 de ventilatoare și poate transporta până la 110 kilograme pentru o perioadă de 6 minute

Utilizarea comercială a termenului

Folosirea denumirii „hoverboard” este din ce în ce mai des întâlnită pentru desemnarea giropozilor fără ghidon și fără șa și care, prin urmare, trebuie diferențiate de aceștia (în engleză auto-echilibrare scooter). Conform acestui concept, cuvântul hoverboard este folosit mai ales de brandurile din Europa, pentru a facilita pronunția smartbalance.ro .

Originea popularității bruște a hoverboard-ului este neclară. În prezent, există mai multe procese între diferite companii pentru încălcarea proprietății intelectuale. Un antreprenor chinez, Shane Chen, susține că a fost primul care a inventat această placă motorizată, pe care a numit-o hovertrax5.

În ultimii ani, industria hoverboard-urilor a luat amploare, iar oamenii preferă din ce în ce mai mult acest mod alternativ și ecologic de deplasare urbană.