Posted on: 19 octombrie 2021 Posted by: andreea Comments: 0
tratament paradontoza

Boala parodontala este una dintre cele mai frecvente afectiuni, cu care se confrunta un numar mare de persoane de toate varstele. Principalele cauze sunt placa bacteriana si tartrul, dar exista si o multime de factori favorizanti, precum igiena deficitara, fumatul, cariile netratate sau imunitatea scazuta.

Inainte de a alege un tratament pentru parodontoza, disponibil si la clinica stomatologica dentalpremier.ro, trebuie inteleasa natura acestei boli si faza in care se afla, la pacientul respectiv. Este vorba despre o afectiune inflamatoare la nivelul gingiei si al tesuturilor de sustinere a dintelui, cu o evolutie progresiva, de lunga durata, si cu sisteme discrete.

Fazele bolii parodontale

In evolutia sa, exista mai multe stadii. Primul si cel mai putin grav poarta denumirea de gingivita si poate fi recunoscut prin mai multe simptome: sangerare la periaj, culoare modificata, spre rosu-violaceu, a gingiilor inflamate, mancarime gingivala si miros neplacut al respiratiei. In aceasta faza, afectiunea se poate trata si vindeca prin tratament stomatologic si prin igiena corecta a pacientului.

Urmatorul stadiu poarta numele de parodontita si reprezinta o maladie severa si greu de tratat, deoarece afecteaza tesuturile mai profunde. Gingiile se retrag de pe dinti, radacinile devenind vizibile. Concomitent, apar pungile parodontale, spatii pline de bacterii, situate intre os si dinte. Mai grav, dintii devin mobili si apoi se poate ajunge chiar si la pierderea lor.

In acest stadiu, nu se poate vorbi despre un tratament pentru parodontoza care sa vindece boala in totalitate. Ea doar poate fi oprita in evolutie, cu conditia sa fie diagnosticata din timp, cu ajutorul unor controale frecvente.

Etapele unui tratament parodontoza

tratament paradontoza
tratament paradontoza

La randul sau, tratamentul afectiunii se realizeaza intr-o succesiune de etape. Se incepe, bineinteles, cu consultatia initiala, care consta intr-un examen clinic, bilant parodontal, radiografii si evaluarea tehnicilor de igiena orala ale pacientilor. De asemenea, daca este cazul, acum se face si recomandarea de a se renunta la fumat.

Tratamentul initial consta in detartraje repetate, dezinsectie mecanica si chimica a pungilor parodontale cu solutii active puternic antiseptice, chiuretaje subgingivale sau utilizarea laserului. Acestea pot fi insotite de administrarea de antibiotice pe cale generala si de aplicarea locala de solutii de antibiotic, precum Periocilin, care sigileaza si elibereaza substanta activa timp de 7 pana la 10 zile.

Dupa o reevaluare care consta in masuratori ale pungilor parodontale si radiografii dentare de control, se poate trece, in functie de rezultate, la urmatoarea etapa de tratament pentru parodontoza. Este vorba de solutia chirurgicala.

Se poate realiza un chiuretaj subgingival in camp deschis. Alte posibile solutii sunt gingivectomiile, utilizarea laserului, aditiile de os peste care pot fi aplicate membrane de colagen, precum si utilizarea unor substante pentru regenerarea osului si a ligamentelor dintelui.

Odata rezolvate sau mentinute sub control problemele, este necesara si mentenanta, prin vizite efectuate la fiecare 3, 4 sau 6 luni, pentru curatare profilactica.

Inainte de toate aceste tratamente, uneori este necesara imobilizarea dintilor, de exemplu printr-o banda foarte subtire din fibra de sticla.

Importanta preventiei

Chiar daca exista atat de multe variante de tratament parodontoza, mult mai eficienta ramane preventia. Este necesara in primul rand o igiena orala corespunzatoare, prin periaj de minimum doua ori pe zi, prin utilizarea atei dentare si a apei de gura.

De asemenea, este nevoie de control stomatologic o data la fiecare 6 luni. Un rol important il are si o alimentatie corecta, bogata indeosebi in calciu si vitaminele B si C.

Pentru orice problema de sanatate, apleaza cu incredere la cei mai buni specialisti! Gradul actual de dezvoltare al stomatologiei permite rezolvarea oricarei probleme!