Posted on: 10 august 2023 Posted by: sz Laszlo Comments: 0
sauna dupa antrenament

Sauna are origini nordice si implica expunerea corpului la temperaturi ridicate, urmata de o racire rapida. Foarte multe  persoane aleg sauna pentru a se relaxa, pentru beneficiile potentiale pentru sanatate si pentru efectele pozitive asupra pielii. Dar, ca orice activitate cu beneficii,  exista opinii impartite cu privire la momentul optim pentru a face sauna, in special legate de  antrenamentul fizic. Este important sa intelegi cum functioneaza sauna si care sunt avantajele si dezavantajele atunci cand faci sauna dupa antrenament.

De ce sa faci sauna chiar dupa antrenament?

Principalele motive pentru a face sauna imediat dupa antrenament, au fost explicate in cele ce urmeaza, pentru a decide daca ti se potriveste si tie o astfel de abordare:

  • Vei avea musculatura mai relaxata: Sauna poate contribui la relaxarea musculara, in special dupa un antrenament intens. Caldura din sauna poate ajuta la reducerea tensiunii musculare si la accelerarea recuperarii. Poti face sauna intr-o sala de fitness pentru a te asigura ca intri in aburii calzi imediat dupa antrenament.
  • Elimini mai rapid toxinele: Faptul ca transpiri intens in timpul exercitiilor, poate contribui la eliminarea toxinelor si a impuritatilor din corp. Acest proces poate fi benefic dupa un antrenament intens, care poate genera acumulare de toxine in organism.
  • O circulatie a sangelui mai buna: Caldura din sauna dilata vasele de sange si imbunatateste circulatia sanguina, contribuind la oxigenarea mai buna a muschilor si la transportul nutrientilor catre celule, ceea ce poate accelera recuperarea, dupa un antrenament intens.
  • Mai putin stres, mai multa relaxare: Sauna are un efect relaxant asupra sistemului nervos, reducand nivelul de stres si promovand o stare generala de bine. Dupa un antrenament solicitant, o sesiune de sauna poate fi un mod placut de a destinde corpul si mintea. Atunci cand mergi la sala de forta la Targu Mures vei gasi cu siguranta persoanele potrivite cu care sa te antrenezi si alaturi de care sa te relaxezi.

De ce sa nu mergi la sauna imediat dupa antrenamente

Sunt si persoane care nu recomanda sauna imediat dupa antrenamentele la sala. Acesti specialisti isi bazeaza argumentele pe urmatoarele teorii:

  • Te poti deshidrata: Sauna determina transpiratia abundenta, ceea ce poate duce la deshidratare. Dupa un antrenament, corpul tau este deja sub stres si necesita hidratare adecvata pentru recuperare. O sesiune de sauna imediat dupa ce ai iesit din sala poate favoriza deshidratarea si poate afecta negativ performanta si recuperarea.
  • Performante scazute: Caldura din sauna poate afecta capacitatea organismului de a se racori, ceea ce poate avea un impact negativ asupra performantei fizice si a nivelului de energie in sesiunile viitoare de antrenament.
  • Exista posibilitatea ca musculatura sa fie afectata: Sunt cercetari care sugereaza ca sauna imediat dupa antrenament poate afecta modul in care musculatura creste si se repara si de aceea este ideal sa astepti inainte de a intra in sauna.

 

Utilizarea saunei imediat dupa antrenament poate avea atat beneficii, cat si dezavantaje. Decizia de a face sauna dupa antrenament depinde de mai multi factori, printre care putem enumera nivelul de hidratare, intensitatea antrenamentului, sanatatea individuala si preferintele personale.