Posted on: 11 ianuarie 2020 Posted by: Estrada Comments: 0

Alegerea produselor cosmetice potrivite este din ce in ce mai dificila datorita numeroasele firme existente pe piata. Femeile isi aleg cosmeticele in functie de brand, de sfaturile prietenelor, de reclamele de la TV sau de campaniile in desfasurare in marile magazine.

In materie de cosmetice, cumparatorii sunt usor influentabili prin imagini si cuvinte cheie de care cele mai multe companii se folosesc abuziv, iar studiile arata ca majoritatea femeilor sunt tentate sa cumpere cosmetice cu imagini ale unor femei mature cu piele catifelata si zambete largi, imagini in tonuri deschise, in alb si verde si cu multe elemente din natura.

De ce? Toate aceste imagini duc cu gandul la cosmetice naturale, iar cumparatoarele cad prada destul de des acestor sugestii subtile, fara a mai verifica macar eticheta.

Se observa ca exista o dorinta pentru cosmetice bio, cosmetice organice din produse 100% naturale. Instinctiv, cumparatorii tind sa aleaga acele marci care, prin marketing inteligent, se asociaza cu o imagine cat mai ecologica, organica si naturala.

Din pacate, aceasta imagine nu se reflecta in prospectele produselor. La o privire mai atenta, cele mai mari marci de cosmetice folosesc parabeni si ingrediente ce nu sunt testate sau sunt testate si intr-un procent foarte mic si putin monitorizate de asociatiile de sanatate si protectie a consumatorilor.

De ce sunt cosmeticele obisnuite daunatoare?
S-ar putea argumenta ca inaintea aparitiei acestui interes crescut pentru produsele organice de toate felurile, fie ele alimentare, cosmetice bio sau alte tipuri de produse, milioane de femei au folosit si continua sa foloseasca cosmetice obisnuite fara garantia unor ingrediente 100% naturale si fara aparitia unor efecte secundare neplacute.
Problemele aparute datorita unor ingrediente procesate chimic nu sunt intotdeauna evidente si adeseori isi fac cunoscuta prezenta doar pe termen lung. Aceste efecte pot trece neobservate, insa realitatea ramane ca majoritatea cosmeticelor care nu sunt cosmetice organice contin substante daunatoare ce pot contribui in timp la alte probleme medicale, iar cel mai probabil, legatura nu se va face niciodata cu cosmeticele folosite, pentru ca aceste companii de cosmetice au deja experienta in mascarea ingredientelor periculoase cu denumiri pretentioase. Spre exemplu, un studiu din 2012 a dezvaluit faptul ca peste 60% din rujurile produse de marile companii de cosmetice contin cantitati periculoase de plumb!
In aceste conditii este normal sa apara intrebarea: Ce alte substante periculoase sunt ascunse in cremele, rujurile, fardurile si parfumurile folosite zilnic?
Parabenii – au ramas mult timp sub radar, in mod special datorita faptului ca produsele cosmetice sunt cele mai putin testate si controlate produse de pe piata. Studii recente au demonstrat ca acesti parabeni, care adesea sunt trecuti pe eticheta cu termenul de “parfum” sau “esenta”, sunt responsabili pentru deteriorarea ADN-ului, diverse tipuri de cancer, imbatranire accelerata sau probleme de natura hormonala.
Produsele petroliere – diverse ingrediente pe baza de ulei ce apar in cosmeticele obisnuite, insa nu si in produsele cosmetice naturale, precum popilen glicol, sunt responsabile pentru o serie lunga de probleme legate de sanatatea tenului si chiar de starea de sanatate generala. Acneea, tenul gras, porii inchisi, reactiile alergice sau chiar probleme ale ficatului si rinichilor au fost atribuite in studii recente abuzului de substante petroliere in cosmeticele comercializate pe piata.
Testele pe animale – acestea nu sunt o problema legata de sanatate, ci mai degraba o problema morala cu care organizatiile pentru protectia mediului si protectia animalelor se lupta deja de zeci de ani. Un exemplu macabru si destul de greu de digerat este faptul ca pana nu demult, rujurile contineau clei de oase obtinut din oase animale, in mod special canine. Companiile de produse bio au o politica transparenta legata de procesul de testare, refuzand sa implice animale, sau sa foloseasca in compozitia produselor ingrediente de origine animala.
De ce sa cumparam cosmetice organice?
Pentru un stil de viata mai sanatos, dar si pentru contributia la protectia mediului si combaterea acestor probleme de natura morala, precum testarea pe animale si folosirea animalelor in productia de cosmetice, exista alternativa produselor cosmetice bio, produse din ingrediente 100% pe baza de plante si vitamine, usor absorbite de corpul uman si fara efecte daunatoare pe termen lung sau scurt.
Informarea populatiei si trecerea treptata catre companiile ce produc cosmetice organice este cu atat mai importanta cu cat consumatorul dicteaza piata. Noi cosmetice pe baza de ingrediente naturale si noi cercetari in domeniu se vor face doar atunci cand se demonstreaza interesul crescut pentru aceste cosmetice bio.
Pe ShopEco.ro, poti gasi peste 3000 de cosmetice bio de infrumusetare care te ajuta sa fii mai frumoasa si sa economisesti bani. Ritualul de ingrijire al unei femei nu consta doar intr-un stil de viata sanatos si o alimentatie pe masura, ci mai degraba, tine si de tipul de produse folosite pentru mentinerea tanara si frumoasa a pielii.