Posted on: 29 iulie 2021 Posted by: Estrada Comments: 0

“River Tables” sunt ultimul trend în materie de mese de dining – însă ce sunt acestea mai exact? Sunt mese formate din două componente principale: masa, realizată din lemn masiv și rășina epoxidica, și picioarele de obicei metalice. Scândurile de lemn ( în acest caz scândurile de lemn reciclat) sunt așezate longitudinal pe fiecare margine exterioară a mesei, astfel încât spațiul dintre cele două bucăți de lemn să fie umplut cu rășină epoxidică – fie colorată, fie transparentă. Scândurile de lemn pot fi modelate pe marginile lor interioare pentru a obține un aspect mai organic, și astfel secțiunea de rășina epoxidica va căpăta aspectul unui râu curgător – de aici și denumirea de “River Table”.

“River Tables” sunt ultimul trend în materie de mese de dining – însă ce sunt acestea mai exact? Sunt mese formate din două componente principale: masa, realizată din lemn masiv și rășina epoxidica, și picioarele de obicei metalice. Scândurile de lemn ( în acest caz scândurile de lemn reciclat) sunt așezate longitudinal pe fiecare margine exterioară a mesei, astfel încât spațiul dintre cele două bucăți de lemn să fie umplut cu rășină epoxidică – fie colorată, fie transparentă. Scândurile de lemn pot fi modelate pe marginile lor interioare pentru a obține un aspect mai organic, și astfel secțiunea de rășina epoxidica va căpăta aspectul unui râu curgător – de aici și denumirea de “River Table”.

Sursa foto: https://concept22.ro/mese-rasina-epoxidica/

Celebrele “River Tables” au câștigat popularitate datorită varietății de modele diferite pe care le poți crea atunci când realizezi o piesă unică. Deși în ziua de azi găsești mese rasina epoxidica model unicat disponibile în magazinele de mobilă, ne-am gândit să alcătuim un ghid pas cu pas în care să-ți arătăm cum să proiectezi o astfel de masă de la zero.

Nu trebuie să fii un profesionist pentru a realiza propria masă din lemn masiv și rășină epoxidică. Există multe modalități de a proiecta această de piesa de mobilier: poți opta pentru un design conservator, elegant sau natural, sau poți alege să adaugi un strop de culoare și strălucire. Cu toate materiale disponibile online, ai posibilitatea de a crea o piesă în concordanță cu propriul concept și stil personal. Plus de asta, te poți folosi de materialele lemnoase pe care în mod normal te-ai fi gândit să le arunci, incluzandu-le în proiectul tău. Frumusețea exotică a produsului finit va atrage atenția tuturor care îți trec pragul. Haide să aflăm mai multe despre acest proiect DIY!

Deși vei folosi materiale reciclate ca materie primă pentru partea organică a mesei, va trebui să achiziționezi elementul care o face să fie specială: rășina.

Mediul de lucru

Întâi de toate, asigură-te că îți vei desfășura proiectul într-un spațiu lipsit de praf. De asemenea, mediul de lucru ar trebui să fie bine ventilat și menținut la o temperatură de aproximativ 20 de grade Celsius. E important de reținut faptul că temperaturile extreme influențează rășina și afectează rezultatul final. Evită să așezi găleata de rășină pe podea, deoarece podeaua e în mod normal mai rece decât restul camerei. Această diferență de temperatură va crea bule în rășina care vor fi aproape imposibil de îndepărtat. Totodată, informează-te asupra riscurilor de sănătate implicate în utilizarea rășinii, pentru a determina dacă este necesară o mască în scopul evitării inhalării toxinelor.

Mai jos vei găsi cei 10 pași de bază necesari pentru a crea propria masă cu rășină epoxidică din materiale reciclate.

Alegerea și pregătirea pieselor de lemn reciclat

Vei dori niște scânduri de lemn care să pară cât mai naturale posibil. Poți obține scânduri groase dintr-un trunchi de copac din curte pe care plănuiai să îl tai. Mai ai posibilitatea de a alege lemn din mobilierul defect pe care nu îl mai folosești, sau poți opta pentru bucăți de lemn cu margini neprelucrate care au un aspect natural pentru a crea un rezultat cu adevărat unic.

După ce ai ales materialele de lemn, asigură-te că le vei usca corect.

Tăierea lemnului pentru a corecta lungimea și grosimea

Când bucățile de lemn sunt gata, poți folosi un fierăstrău circular pentru a le tăia în dimensiunile dorite. Dacă intenționezi să ai o masă dreptunghiulară, asigură-te că cele două scânduri care vor fi amplasate de-o parte și de alta a “râului” au exact aceeași lungime. Mai mult, asigură-te că ambele scânduri de lemn sunt plate, și că au aceeași grosime. Poți utiliza o rindea pentru a realiza acest lucru.

Șlefuirea

Pentru a permite lipirea rășinii de lemn, trebuie să îndepărtezi orice urmă de scoarță și să șlefuiești marginile. După care, curăță bine de praf lemnul pentru a îndepărta orice particulă mică.

Umplerea și sigilarea lemnului

Folosește rășina epoxidică pentru a umple golurile și fisurile din lemn. Poți utiliza banda adezivă pentru a preveni scurgerea rășinii de pe marginile suprafeței. Las-o să se usuce cel puțin 5 ore. După perioada de întărire, șlefuiește marginile care vor intra în contact cu “râul” de rășină. Acest lucru va ajuta rășina să se lipească în mod corespunzător de lemn.

Crearea unei matrițe

Va trebui să creezi o matriță pentru a susține bucățile de lemn și rășină pe măsură ce se întărește. Poți utiliza plăci din fibre lemnoase cu densitate medie (MDF) pe post de margini și bază pentru matriță. Ține minte faptul că marginile ar trebui să fie cu 10-15 mm mai mari decât scândurile de lemn. Fixează marginile laterale în partea de jos cu lipici sau cu șuruburi. Pentru a le sigila, poți folosi un adeziv pe bază de silicon. Asigură-te că aplici un agent antiaderent pe matriță, astfel încât placa MDF să nu se lipească de rășină.

Așază scândurile de lemn în matrița în poziția dorită pentru produsul finit. Dacă este necesar, poți utiliza cleme pentru a ține lemnul în matriță.

Turnarea rășinii

Pregătește amestecul în consecință, conform instrucțiunilor rășinii epoxidice. Folosește o găleată și o cană gradată de măsurat pentru a urma raportul exact recomandat al rășinii. Dacă vor apărea bule la amestecare, poți folosi o suflantă cu aer cald pentru a le îndepărta. Din nou, conform instrucțiunilor, poți aplica rășina în matrice în straturi sau dintr-o dată. Dacă folosești rășină colorată, poți face mișcări circulare pe măsură ce torni rășina pentru a crea un efect de apă curgătoare. Odată ce rășina a fost turnată, poți utiliza un băț de lemn pentru a defini modelul.

Decofrarea și rindeluirea

La sfârșitul perioadei de întărire a rășinii, matrița va fi îndepărtată. Blatul de masă va fi apoi introdus printr-o rindea pentru a uniformiza grosimea și a îndepărtă umflăturile și excesul de rășină. Marginile sunt apoi tăiate, iar cele superioare sunt în general teșite. Poți utiliza un fierăstrău circular sau o mașină de frezat pentru cele două metode de tăiere.

Finisajul

Există multe modalități de finisare a porțiunilor de lemn ale mesei. Indiferent de alegerea pe care o vei lua, e important să lustruiești suprafața mai întâi pentru a uniformiza zonele aspre. O opțiune fiabilă ar fi să folosești ulei pentru finisarea și protejarea blatului.

Atașarea bazei

Poți utiliza rame de lemn sau metal ca bază pentru masă. Se recomandă ca masa să fie prinsă în șuruburi de bază, astfel încât să fie sigură. Asigură-te că vei atașa șuruburile la porțiunea de lemn a mesei, nu la porțiunea de rășină epoxidică. Acest lucru trebuie luat în calcul atunci când alegi baza potrivită pentru masă.

Bucură-te de rezultat!

Frumusețea acestui proiect stă în funcționalitatea și caracterul artistic pe care masa din lemn masiv și rășină epoxidică le deține. Posibilitățile nelimitate de design îți vor permite să creezi o piesă de mobilier pe care vei fi mândru să o ai în casa ta. Pentru mai multe idei, poți lua drept modele pentru inspirație celebrele mese din lemn masiv la Concept22, realizate manual de artizani locali din îndepărtata Indie.