
Stiai ca angrenajele planetare reprezinta una dintre cele mai bune forme prin care se transmite puterea? Mecanismul acesta este folosit pe scara larga si este compus din mai multe roti dintate. Mai jos, iti prezentam modul in care rotile dintate functioneaza. Rotile dintate sunt utilizate inclusiv pe semanatoare agricole, dar sunt piese utilaje agricole si pentru alte masini.
Ce sunt de fapt rotile dintate?
Rotile dinstate sunt dispozitive care sunt alcatuite din corpuri de rotatie, ce sunt prevazute cu dantura exterioara sau cu dantura interioara. Rotile dintate pentru excavator vor ajuta la transmiterea miscarii de rotatie prin contactul direct al dintilor. Astfel, va fi realizat transmiterea constanta a puterii sau transmiterea variabila. O roata este cea care angreneaza un lant combina pentru a-l face sa se miste.
Ce componente au rotile dintate?
Partile din care sunt facute rotile dintate sunt:
- Coroana – partea pe care este amplasata dantura
- Butucul – o parte cu ajutorul careia roata va fi fixata pe arbore
- Discul sau spitele – elementele care vor face legatura intre coroana si butuc
Dantura este de fapt o suprafata realizata din mai multe goluri si dinti care sunt dispuse pe o suprafata periferica din roata dintata. Rotile dintate intra in componenta angrenajelor. Astfel, transmiterea miscarii intre cele doua roti care angreneaza una de cealalta se va face cu ajutorul cuplelor superioare. Suprafata dintilor care formeaza cuplele sunt flancuri. In angrenare, dintii rotilor sunt cei care vor patrunde in golurile dintre dintii montati pe celelalte roti.
Ce avantaje ofera angrenajele?
Angrenajele sunt transmisii mecanice foarte des folosite datorita avantajelor oferite. In primul rand, au o durabilitate foarte mare si un raport de transmitere care fucntioneaza constant. De asemenea, siguranta mare in momentul functionarii reprezinta un alt punct forte. Randamentul ridicat este un alt aspect important, de care se va tine cont. Rotile si angrenajele au un gabarit redus ceea ce le ajuta sa nu ingreuneze excesiv masina.
Angrenajele au dezavantaje?
Sunt desigur si unele dezavantaje ale angrenajelor. Un prim aspect de mentionat este tehnologia de executie destul de complicata, care genereaza un cost relativ mare. De asemenea, apar zgomote si vibratii in momentul functionarii. Un alt aspect la fel de important este faptul ca rotile dintate nu asigura protectia transmisiei din care fac parte.
Cum se clasifica rotile dintate?
Rotile dintate pot fi clasificate tinand cont de forma suprafetei pe care se va face rostogolirea in – roti cilindrice, roti dintat conice, hiperbploidale, eliptice si spirale.
Dupa directia si forma flancului sunt roti care au dintii drepti, dantura simpla inclinata, dantura inclinata multiplu si chiar roti cu dantura curba.
Tinand cont de pozitia danturii comparativ cu corpul angrenajului avem roti cu dantura interioara si exterioara.
Pe baza profilului danturii exista roti care au dantura evloventica, cicloiidala si roti care au alte proftile ale dintilor, asa cum sunt cele cu dantura in forma de arc de cerc, cele cu dantura cu bolturi si cele alte astfel de modele speciale.
Este important sa te asiguri ca lanturile utilizate sunt corect selectate, la fel si rotile dintate pe care le folosesti, astfel incat utilajele pe care sunt montate sa functioneze corect.