Poate ca Romania nu este prima tara care iti vine in minte cand te gandesti la vin. Cu toate acestea, tara are o istorie milenara a vinului, incepand cu stramosii romanilor, dacii. Ocupand aceleasi latitudini ca principalele regiuni viticole ale Frantei, Romania are conditii pedoclimatice excelente pentru cultivarea strugurilor. Ocupand locul sase in Europa la productia de vin, tara se mandreste cu niste vinuri grozave, in principal vinuri albe, produse din soiuri de struguri locale. Acestea sunt cateva vinuri romanesti pe care cu siguranta ar trebui sa le incercati. Poti vedea aici mai multe vinuri din judetul Mures si nu numai.
Tamaioasa Romaneasca (vin alb)
Facut dintr-un soi de struguri apartinand familiei Merlot, Tamaioasa Romaneasca poate fi gasita ca vin dulce, demidulce sau sec. Continand de obicei o cantitate mare de zahar natural, vinul este floral si fructat, iar cele demidulci au arome de scortisoara, nucsoara si trandafiri, precum si o aciditate stimulatoare. Vinul sec poate fi servit ca aperitiv, cu salate sau specialitati asiatice picante, in timp ce cel dulce este recomandat cu deserturi. Atunci cand vizitezi cele mai frumoase castele din Mures cu siguranta vei dori sa te delectezi la final si cu vinurile din zona.
Feteasca Alba (vin alb)
Preparat din soiul de struguri romanesc Feteasca Alba, care este raspandit in toate podgoriile romanesti, acest vin alb se remarca prin aroma si echilibru. O Feteasca Alba poate fi un vin proaspat alb sec, precum si demisec sau demidulce, avand o aroma de fagure. Excelent daca iti place un vin revigorant fructat pentru a-ti insoti preparatele din carne alba sau peste. Incearca si s-ar putea sa vrei sa te intorci acasa cu o sticla.
Cramposie Selectionata (vin alb)
Un alt vin alb realizat dintr-un soi de struguri local, Cramposie Selectionata este un vin alb echilibrat, sec, cu arome de mere, pere, citrice si fructe exotice alaturi de note minerale. Un pahar de Cramposie Selectionata poate fi servit ca aperitiv sau in timpul mesei. Cultivata in principal in Podgoria Dragasani, in regiunea Oltenia, Cramposia Selectionata nu poate lipsi din lista ta de degustare de vinuri.
Negru de Dragasani (vin rosu)
Un vin rosu din struguri cu pulpa suculenta si un gust plin de aroma, Negru de Dragasani este preparat dintr-un soi de struguri local. Vinul are arome dense de fructe precum afine, mure si cirese negre, insufletite cu condimente brune. Avand o textura proaspata, se poate servi cu branza proaspata, sunca afumata sau coaste de porc.
Feteasca Neagra (vin rosu)
Un vin foarte apreciat realizat dintr-unul dintre cele mai vechi si valoroase soiuri de struguri din tara, Feteasca Neagra este un vin rosu romanesc de top. Un vin picant cu o buna structura taninica, prezinta arome de mure, prune sau cirese negre. Avand o aciditate buna si un corp plin, poate fi servit cu friptura de vita, miel, paste, ratatouille sau chiar cu deserturi de ciocolata neagra precum mousse sau lava cake.
Feteasca Regala (vin alb)
Fiind printre cei mai populari struguri din tara, soiul Feteasca Regala este un amestec de soiuri Feteasca Alba cu Grasa de Cotnari. Un vin cu arome intense si un buchet complex, poate fi asociat cu carne de pasare, paste, peste sau fructe de mare. Aromele sale de mar verde si fructe tropicale il fac o bautura excelenta pentru cei carora le plac vinurile albe seci si semi-sec.