Una dintre cele mai grave afecțiuni orale este și parodontoza care, ignorată sau tratată necorespunzător poate duce la probleme mai grave, inclusiv pierderea dinților.
Din păcate, nu toată lumea are cunoștințele necesare despre această boală, și de aceea nu merg la medicul stomatolog pentru a o trata așa cum se cuvine. Prin urmare, în rândurile de mai jos am decis să îți oferim mai multe informații, pentru a te convinge de cât de necesar este să iei toate măsurile din timp.
Ce este parodontoza
Prin parodontoză se înțelege acea afecțiune care se manifestă prin deteriorarea structurii osului, dar și a țesuturilor responsabile de susținerea și fixarea dinților. Deși pare o boală rezervată exclusiv adulților, au fost și cazuri în care aceasta s-a manifestat și în rândul adolescenților și copiilor.
Cauzele care favorizează apariția parodontozei
Principala cauză care stă la baza apariției acestei afecțiuni este placa bacteriană, care se formează pe dinți din cauza unei igiene orale necorespunzătoare. Nu este suficientă perierea de două ori pe zi a dinților, ci trebuie folosită apă de gură, ață dentară, și să nu uităm de controlul stomatologic regulat, prin care se evaluează sănătatea danturii.
Atunci când nu este îndepărtată în mod eficient, placa bacteriană se întărește, rezultând tartrul, pentru îndepărtarea căruia trebuie să te prezinți obligatoriu la un cabinet stomatologic pentru un detartraj. Una dintre clinicile stomatologice cu un bun departament de parodontologie este și Cris Smile, unde personalul competent și cu experiență în domeniu folosește cele mai noi tehnici și aparatură modernă. În afară de sediul din sectorul 5, a mai fost deschis unul, în sectorul 6, pe strada Boișoara nr. 10 – 12.
Printre alte cauze care pot determina apariția parodontozei se mai află și stilul alimentar dezechilibrat, fumatul, factorii genetici, anumite dereglări hormonale sau chiar afecțiuni psihologice.
Cum se manifestă parodontoza
De cele mai multe ori, primele manifestări ale paradontozei: inflamarea gingiilor, dureri ușoare, sângerare gingivală, sunt ignorate de către pacienți. Aceștia încep să se îngrijoreze mult mai târziu, când se confruntă cu retragerea gingivală, dureri atunci când consumă alimente, disconfort la consumul unor alimente reci sau calde, dinți care se mișcă sau își schimbă poziția, infecții frecvente.
Tratarea parodontozei
Vizitele regulate la medicul stomatolog trebuie să devină o obișnuință, pentru că în acest fel reușești să tratezi cu succes multe afecțiuni orale, cum este și parodontoza.
Dacă medicul dentist a stabilit acest diagnostic, se trece la tratarea problemei. Pentru cazurile mai simple, cum este și cel al gingivitei, simpla eliminare a tartrului și a plăcii bacteriene este o măsură suficientă. Medicul îți va face și unele recomandări despre igiena orală corectă.
În schimb, dacă avem de a face cu o parodontoză avansată, tratamentul este mult mai complex, și implică folosirea laserului, care are și avantajul unei recuperări mai rapide. O altă metodă este și cea chirurgicală, respectiv operația cu lambou, destul de dificilă pentru că presupune o incizare a gingiilor. Medicul specialist este cel care decide metoda de intervenție, în funcție de gravitatea afecțiunii.
Cum previi parodontoza
Din fericire, această boală este una care se poate evita. Trebuie doar să ai grijă la unele aspecte. Astfel, în primul rând este nevoie de vizite regulate la medicul stomatolog, de minim două ori pe an, chiar și în condițiile în care nu sunt probleme dentare. Întreabă-ți medicul dentist despre cum trebuie efectuat în mod corect un periaj dentar și ascultă-i recomandările. Folosește zilnic ață dentară și apă de gură, și încearcă să îți schimbi și stilul alimentar, astfel încât consumul de fructe și legume proaspete să nu îți lipsească. Nu este dificil să eviți parodontoza, este nevoie doar de ceva mai multă disciplină din partea ta!