Un nou trend se poate observa in ceea ce priveste materialele de constructie ale caselor. Daca pana acum casele se construiau din caramida lemn sau piatra, apar noi solutii pentru potentialii proprietari: casele pe structura metalica. Poti gasi mai multe modele de case de vanzare pe site-ul instalart.ro.
In primele etape de dezvoltare, constructia cadrelor metalice a fost utilizata doar pentru constructia cladirilor industriale. Atelierele, depozitele si hangarele au fost construite pe profiluri metalice.
Odata cu dezvoltarea tehnologiei, a devenit posibil sa se utilizeze profile metalice pentru a construi urmatoarele tipuri de cladiri: cladire rezidentiala cu un numar limitat de etaje – maximum trei, cabane si cladiri publice.
Tehnologia construirii caselor pe baza de cadre metalice este utilizata in intreaga lume. O astfel de tehnologie a primit se bucura de o popularitate destul de crescuta, in special in Statele Unite, Japonia si Europa de Vest. Cladirile rezidentiale din aceste tari, bazate pe tehnologia cadrelor, se ridica la o medie de aproximativ 60%.
Avantaje
Cost scazut. Comparativ cu cladirile, a caror constructie folosea tehnologia traditionala, casele-cadru nu necesita cheltuieli mari. Cu toate acestea, merita sa stim ca grinzile din lemn costa mai putin decat o constructie similara a unei tevi de profil. Costul elementelor metalice pentru cadru depinde si de sectiunea tevii.
Ridicare rapida. Cladirile rezidentiale cu tehnologie de cadru sunt construite mai repede decat daca se folosesc procedeele traditionale de constructie. Utilizand conducta centrala ca material principal pentru cadru, este posibil sa scurtati considerabil timpul de constructie al casei.
Eliminarea restrictiilor legate de conditiile meteo. Cadrul casei din teava de profil va permite sa construiti case pe tot parcursul anului in toate conditiile meteorologice. Singura exceptie este amenajarea fundatiei.
Fara contractie. Spre deosebire de casele traditionale, casele-cadru nu necesita timp pentru contractie, nici in timpul proceselor de constructie, nici in timpul folosirii cotidiene a acestora.
Costuri reduse pentru mana de lucru. Chiar si proprietarul, daca este priceput, poate construi cadrul casei din teava de profil. Fara a mai apela la vreun profesionist. Oricum ar fi, teoretic, corpul principal al casei poate fi finalizat in termen de o luna. Ceea ce nu se prea poate afirma despre o casa traditionala.
Dezavantaje:
Desi are numeroase caracteristici pozitive, o casa construita pe structura metalica, are si dezavantaje. Principalul dezavantaj este legat de specificul tehnologiei, deoarece casa este construita din teava speciala, avand un design complex. Pentru a calcula corect sarcina si solicitarile intr-un anumit punct al casei, aveti nevoie de ajutorul unui profesionist. Numai el poate calcula cu precizie greutatea pe care o poate sustine tubul de profil.
Un alt dezavantaj este pretul. Comparativ cu un cadru din lemn, cadrul metalic este mult mai scump si alegerea grosimii acestuia este mult mai dificila.
Din moment ce constructia este din metal, este lesne de inteles ca va fi necesara o cantitate mai mare de izolatie termica. Indiferent de natura acesteia, costurile vor fi mult crescute
Casele metalice reprezinta un nou trend emergent. In ciuda numeroaselor avantaje, acesta vine si cu dezavantaje evidente. Pretul casei construita pe tehnologia cadrelor metalice este considerabil mai mare decat pretul unei case conventionale.