Posted on: 2 aprilie 2021 Posted by: Estrada Comments: 0

Desi o firma recrutare personal este considerata a fi cea mai buna optiune pentru a gasi angajatii potriviti pentru ocuparea posturilor vacante, multi angajatori considera ca este mai bine sa economiseasca si sa faca acest lucru pe cont propriu sau sa desemneze un angajat sa se ocupe de toate aceste lucruri. Insa, chiar daca economisirea se produce, timpul alocat pentru recrutare personal creste si pe masura ce trece timpul apare frustrarea si stresul iar postul care necesita sa fie ocupat urgent se prelungeste mai mult decat ar fi necesar.

Angajatorii care aleg sa realizeze intreg procesul de recrutare pe cont propriu, adeseori fac o serie de greseli care saboteaza obtinerea rezultatelor rapide. Astfel, au fost identificate 6 tipuri de greseli majore care pot sa prelungeasca procesul de recrutare si chiar sa ofere rezultate doar pe moment.

Se abordeaza in mod exclusiv angajarea de personal din mediul extern

Atunci cand angajatorul deschide o serie de posturi noi se concentreaza doar pe candidatii care provin din mediul exterior nu si pe potentialul actualilor angajati care este posibil sa poata ocupa un post mai inalt. Recrutarea interna nu numai ca este un proces rapid de ocupare a posturilor ci este si o strategie foarte buna de retentie a personalului.

Prin a omite aceasta posibilitate procesul de recrutare in mod automat este mai lung, costurile de promovare a pozitiei cresc, se investeste mai mult timp si bani in integrarea noului angajat, creste frustrarea angajatilor interni care ar fi fost eligibili pentru post.

Nu sunt identificate corect nevoile de recrutare

Daca volumul de activitati din cadrul firmei este in crestere atunci cea mai buna solutie este sa se deschida un nou post. Totusi, angajarea unui nou salariat pentru noul post trebuie sa se produca dupa cateva luni de la cresterea numarului de activitati pentru a exista certitudinea ca angajatul nou nu va avea ce sarcini sa rezolve. Trebuie mai intai sa se identifice daca numarul de activitati crescute este doar temporara sau daca acestea se prelungesc si devin atributii intr-o noua fisa a postului.

Exista o serie de criterii rigide pentru recrutare

Atunci cand angajatorul decide sa faca pe cont propriu procesul de recrutare exista mari sanse sa stabileasca o serie de criterii destul de rigide sau chiar sa mizeze pe faptul ca noul angajat poate sa indeplineasca cerintele a mai multe posturi. Pentru a construi un anunt de angajare care sa aduca succesul in recrutare este nevoie sa se stabileasca o serie de criterii realiste bazate pe potentialul, capacitatea, nivelul de invatare si perfectionare a candidatului.

Totodata, inflexibilitatea in stabilirea criteriilor de recrutare poate sa faca dificil ca postul sa fie ocupat mult mai greu.

Se face comparatie intre candidati

Candidatii trebuie sa se compare cu profilul stabilit si nu cu alti candidati care au aplicat pentru post. Aceasta este o greseala frecventa care duce la esecul multor procese de recrutare realizate pe cont propriu.

Poti intalni la interviu persoane carismatice care stiu cum sa se vanda insa, experienta si cunostintele lor nu pot indeplini cerintele postului.

Perioada de recrutare este foarte lunga

Cel mai bun lucru care trebuie facut este sa se stabileasca imediat un interviu de angajare cu candidatii care au aplicat deja pentru post. Timpul lung de asteptare pentru un raspuns din partea angajatorului ii poate determina sa accepte alte oferte unde raspunsul este imediat.

Lipsa de feedback

Indiferent daca un candidat pentru post este potrivit sau nu, un feedback tot este necesar. Lipsa unui raspuns in urma interviului va crea in timp o imagine foarte proasta companiei pe piata muncii si candidatii sa nu mai arate un interes crescut in viitor atunci cand apar noi oportunitati.

O firma recrutare personal  precum premiumhr.ro te va ajuta sa eviti toate aceste greseli si sa beneficiezi de cei mai buni candidati pentru posturile vacante care necesita sa fie ocupate pe baza unor planuri de recrutare concrete si lipsite de greseli.